Blodigt värre

Jag minns mina barndomsjular hos mormor och morfar.
Mycket folk och ungar mest överallt. Vi var sex flickor, födda åren 1961-1968, varav hela tre 1964. 
Efter maten trängdes alla barn och vuxna i soffan framför tvn och granen. Det åts god mat, hemkokta struvor och anisbockar. Gröt och så frukt i mängder.
 
Särskilt minns jag dessa fantastiska apelsiner med papper runt om.
Trubadur. Papperena var så vackra, och speciella, och nog var det rejält med "blod" i dem också.
Numera tycker jag att det ofta är ganska bleka och blonda apelsiner, trots att det ska vara blodapelsin.
Just den här apelsinen på bilden, köpte jag på Coop, Örnäset.
Jag snudd på baxnade då jag såg att de säljer "Röda apelsiner".
Så jag frågade en i personalen varför detta märkliga...
Hon var lika förbryllad och undrande som jag. Vi var rörande överens om att det gåt på tok för långt i detta avskalande av ord. Negerbollar t.ex. jag säger det fortfarande. Neger syftar inte på en folkgrupp utan på negro, som betyder Svart.
Det har alltså med färgen på bakverken att göra, inte människor.
Minns ni glassen som hette Nogger - förbjuden...JÖSSES!
Det var en glass med nougat i...
 
Får vi fortfarande kalla bakverk för
 
Finska pinnar
Danska wienerbröd
Ryska kyssar
 
Listan kan göras ännu längre...
 
Nåväl, nu ska jag njuta av min Blodapelsin!
 

Grattis till en herre!

Så har jag gjort ett kort till en herre på 15 år.
Beställningsvara som levereras under kvällen.
Att musik är hans stora passion går inte att missa.
Jag tycker mycket om G-klaven som jag stämplat med. Den inköptes i Wellesley i somras, och faktiskt blev det premiär att använda den i ett kort nu.  :) 
Trevlig helg på er!
 

 
 
 
 
 
 

Grattis Devla!

En av mina goda vänner fyller 56 år idag.
Kortet som jag visade i gårdagens inlägg är framsidan på hennes kort.
Här syns fler bilder men från insidan.
Devla är en donna med fart och fläkt, vilket syns på hennes ålder i kortet. Siffrorna avspeglar ganska bra tycker jag.  Den som tittar efter noga, kan se att bakom "D" och "56" syns text, som är upp och ner.
Pratar man med Devla om hennes ålder, känns det lite upp och ner ibland...Tihi...
:)
 
 
 
 

Beställningar och förhoppningar

Det finns en bok som heter "Livet är inte spikrakt", och det är då verkligen sant.
Men så visste redan den gamle generalen Napoelon att det är bäst när vägen svänger då och då. I hans fall handlade det visserligen om hans soldaters stridsmoral. Det blir för oändligt att bara se rakt fram och inte se något slut, att inte se en krök osv.
När jag själv promenerar eller sprang i mina yngre pigga dagar, valde jag alltid ut små delmål att rusa fram till. Nästa lyktstolpe eller vägkorsning, eller springa tills jag mötte en bil osv. 
Nu vete katten vad jag ser fram emot som hjälper "stridsmoralen". Att orka flåsa innan nästa trädstam att luta sig emmot...  :)
Nä, skämt åsido...livet rullar på och detta utan nyårslöfte. Däremot har jag tänkt att sätta en plan i verket, som jag grunnat på för några år sedan redan. Om det verkligen blir av, ska jag berätta vad det är.
Håll gärna tummar och tår, och ni som brukar be, kan gärna slänga in mig på en kant också.  :)
 
Men nu till några bilder innan tröttheten gör att jag somnar med kinden på tangentbordet.
Stämpeln kommer från Just Rite, och är faktiskt två olika som man sätter ihop efter variation, på ett trähandtag. :) Embossat i "Frost" på vellum. Tyvärr missar man det som glimmar i fotovarianten.
 
Ha det gott!
 
 

Äntligen ett kort!

Ja, go vänner, det har varit ett längre uppehåll med pysslandet. Ledigheten under julhelgen var både nödvändig och ljuvlig. 
Jag har vilat och umgåtts med "barnen"  :) och nu när jobbet återgått till sina vanliga rutiner har jag tagit itu med att rensa en bokhylla på böcker som jag aldrig använder eller läser. Såå skönt!
Sedan knackade jag ihop fyra skåp och två lådhurtsar till min Expedit-hylla, med ursprung IKEA. 
Det är så roligt att få fixa och ha ordning, och jag ser fram emot att få skruva till ytterligare fyra skåp, varav ett är vitrinskåp med en glashylla. Inte att rekomendera att lastas med något som väger dess mer. Därför blir det plats för limduttar och andra klisterprodukter som väger som läskpapper.  :D
 
Sedan har jag efter en idé av Elina möblerat om i "Rummet" - vardagsrummet - eller, ja, jag behöver lite bärhjälp med en fåtölj, av idémakerskan, sedan är det färdigt.
 
Julgardinerna hänger kvar i köket, men i övrigt finns inte ett spår kvar av julen här, hmmm...ja, ett och annat granbarr som envist håller sig kvar syns ju.
 
Men nog tramsat nu.
Dags för lite bilder. 
En herre med visst hockeyintresse fyller år på fredag och så här ser hans kort ut.
"D" i matt linnevävt silverpapper och matta silveröljetter. Det svarta papperet under bokstaven är vackert mönstrat likt en ohyvlad bräda och matt i ytan. Stämplarna kommer från ett nätköp i USA och hämtasdes hem i somras vid besöket hos dotra. Jag blingade till klubban och pucken på  insidan, då det trots allt är en bemärkelsedag det gäller, och det föreligger en kärlek till sporten hos mottagaren. Embossade ränder på det vita skrivkortet snyggar till kanterna, sobert - tvärtemot vad idrotten egentligen är.
 
Natti natti...
 
 
 
 

Rusta undan...

Så brukade min mormor säga - Att vi skulle rusta undan!
Det handlade om att städa bort efter sig. Och inom kort ska julen städas undan, men det här året går det snabbare än någonsin.
En samling tomtar i köket, i ett gammalt baktråg, adventsljusstaken, en tomte i hallen, och så granen och julgardiner. Julkrubban som ni sett skymta förbi tidigare, och så även här, måste ju bort förstås.
Det fina från Willow tree. Jag Älskar den!
 
Men först måste Trettonhelgen få göra sitt intåg.
Jag har gjort ytterligare två kort med anledning av detta, men visar dock bara det ena här, då det andra inte blivit fotat.
Det här har samma bilder som på förra kortet. Alltså de ridande kungarna tre. Och nu syns de riktigt bra dessutom, då jag laddat kamerans batteri och vågade göra en inställning.
Framsidan består av fem lager, de små kvadraterna sitter med skumkuddar, för att ge lite dimension. Ett organzaband i mjukt guld ligger på deras väg fram emot stallet. Jag utgick ifrån bildernas bakgrundfärg, och de fick varsin platta i en ganska mörk lila, mörk gammelrosa med lite blingiga blommor och den sista kungen ett papper som skiftar från rosa till orange. Så hade jag tänkt att lägga allt på en gul platta, samma som kortet sedan, men seg i huvudet som jag var, skar jag bort för mycket och fick tänka om. En färg som parar ljusbrunt, ljuslila och gammelrosa fick bli kompromissen, och jag tycker faktiskt om det!  :)
Kortet blev dock brett, runt 8"
 
Ha en fin dag därute...
 
 
 

Lilla Bodilla

Crafts, scrapbooking, pictures and thoughts

RSS 2.0